Buer og burester i fjellet

Registreringsprosjekt ved Dovre historielag

 
Om prosjektet Registrer bu    Registrer degLogg inn

Opplysninger om Ilka, Jettdalsbekken, Musa, Øyadalsbekken.

Legg inn bilde Legg inn kommentar

Last opp bilde

Du kan her laste opp bilder knyttet til den aktuelle bua/buresten.
Bildene må være i jpeg-format, og maks størrelse er 1 MB.

Velg fil:
Fotograf:
Tidfesting:
Informasjon:
 *
 *
Telefonnr må ha 8 siffer.
 

Legge til kommentar

Du kan her legge inn utfyllende opplysninger / kommentarer knyttet til bua.

Kommentar:  *
 *
 *
Telefonnr må ha 8 siffer.
 

Status for registrering

Vurdering av opplysninger, bilder m.m.

Status bilde:
Status tekst:
Relevans:
 
 

Arbeidskommentar - internt bruk

Opplysninger / påminnelser / vurderinger m.m. underveis i arbeidet.

 
ID:880
Område:Vestsida sør for Jøndalen
Plassering:Ilka
Koordinater: Mangler nøyaktige koordinater.
Bruk: Vatn
Historikk: Skrivi av Jan Ove Jøndal våren 2023: "Starten på Ilka er fleire bekkar/åer som går saman og renn ned i Lågen ved tettstaden Ilka. Jettdalsbekken har utløp frå Jettjønne, som ligg i Vågå 1070 m.o.h, Jettjønne renn ut både til Dovre og Vågå, ho er demt i båe endar. Jettbekken renn forbi Jettsætre, og nedover Jettdalen som etter kvart blir både bratt og trong. Det er eit vilt lende før det flatar noko ut lenger nede. I det brattaste kunne ein sjå Jettbekkfossen om ein såg innover Jettdalen frå Tunga. Nå er det så tett med skog at det er ikkje slik utsikt åt Jettbekken lenger. Vinna, er ei dokk innmed Jettdalen imellom bekken og Vinnberget.
Varpebekken på sørsida av Jettdalen startar innved Veslhøe, renn ned Varpelie og ut i Jettbekken.
Øyadalsbekken har utløpet sitt frå Vesl-Birisjøen (0505194-6868756) innst i Øyadalen. På vegen framover Øyadalen kjem det til mange småbekkar. Som Grønslåbekken ved Gammelsætre, Daldokkbekken ved "Daldokkje" og ein bekk like innanfor steinbrotet. Øyadalsbekken passerar Jøndalsgardane og vidare ned "Åmillom" til den går saman med Musa (0511518-6868307). Øyadalsbekken tok med seg dei fire kvennhusa og ei tørrstugu i "Åmilliom" under flaumen i 1938.
Musa kjem frå Maningtjønn 1120 m.o.h. Ho tek med seg mykje vatn frå myrer og småbekkar på vestsida av Muslidalen, før ho slepp seg ned til Jøndalsgardane. Musa kan ha svært stor vassføring, og det er nifst å høyre når ho "rullar stein". Ein må og nemne Kvannbekken som startar inni Vakkerdalen, og er vassforsyning åt Jøndalssætrin. Kvannbekken kjem ned i Musa like innanfor Lauvflaten. Etter å ha kryssa Jøndalsvegen ved "Muskloppe", fortsett ho ned "Åmillom" der ho renn saman med Øyadalsbekken. Herfrå heiter ho Ilka. (0512747-6868588).
Ilka har nå vorte ganske stor, før ho renn ut i Lågen ved tettstaden Ilka. Alle desse bekkane/åane kan vera flaumstore om våren. Alle har store nedslagsfelt, og det er bratt terreng og djupe gjel som og set fart på vatnet." Flaumen 31. august 1938: Flaumen herja over heile Gudbrandsdalen, Vågå og Dovre vart mest ramma. I Vågå var det Finna som raserte, i Dovre var det Musa og Ilka som øydela alt rundt seg. Årsaka til dette uveret var ein varm, fuktig luftstraum frå Russland, som kolliderte med kald luft over Vestlandet, og slik vart regnet provosert fram ilag med lyn og torden. Denne dagen kom det 62 mm nedbør på Dovre, og 111 mm på Dombås, samt 44 mm neste dag. Dagningen 1.september 1938: "Nedbøren på Dombås er den største som meteorologisk institutt overhodet har målt på ett enkelt døgn. Lågen var fire meter over normalen, den gjekk full med tre, jord og leire. Hovudvegen og bygdavegane sto til dels under vann eller var stengt av jordras." Dagningen 1.september 1938: 1) "Ved Talleråsbrua, Dovre er jernbanelinjen revet op i en lengde av 12-15 meter og henger i lufta. Det er Ilka som er gått over sine bredder og har brutt sig et nytt leie tvers gjennom jernbaneundergangen hvor den raser frem med voldsom kraft. Det er umulig å få utbedret skaden før om flere dager. All togtrafikk på Dovrebanen er derfor innstilt. Trafikken dirigeres fra inatt over Rørosbanen." 2)"Hele Jøndalen er fullstendig rasert.
I Dovre er det som sagt Ilka som har anrettet den verste skade. Men så er det heller ikke småtterier den har utrettet. Hele Jøndalen som den går gjennem er fullstendig rasert, hus, jord og skog er borte. Dalen er 7-8 km lang, og det finnes ikke annet igjen enn stein, leire og grus. Oppe i dalsiden ligger 5-7 bruk, og alle er mer og mindre skadet. A. Rognrusten har mistet en smie, og muren under huset har rast ut. Hos Johan J. Jøndal står husene ute på en jordskråning og vipper. Jacob Jøndal har mistet et eldhus, og ellers er 2-3 hus tatt av flommen. På Øygardsseteren ovenfor Jøndal var det et forferdelig vær. Budeien tok om natten med sig dyrene for å gå til Jøndalen, og kom fram etter en fryktelig tur. Flere steder hadde vatnet gått helt op til halsen , og kuene svømte efter. Hadde de ventet en halv time vilde de ikke kommet fram før flommen." Delar frå avisutklipp september 1953: "ILKA I DOVRE ER KOSTBAR. Ein halv million kroner til sikring etter 1938-flommen og nytt flomverk. 25000 kbm. masse i 1250 meter gigantisk elvemur kan også gjøre nytten som veg til Bottagrenda. Arbeidet på den store volden begynte 1. juli, og beregningen er å ha det hele klappet og klart neste høst, sier vassdragsvesenets oppsynsmann, Erling Langdalen. Dovre bulldozerlags maskin har i løpet av et par måneder skjøvet det meste av løsmassene på plass. Vassdragsvesenets gravemaskin har tatt fundamenteringsgrøften og det øverste av flomverket og utplanering av skråningene. Denne maskinen blir ferdig med jobben sin i slutten av september. For å få fram den nødvendige stein er det bygget veg til et steinbrudd inn mot Jøndalen. Her skal 10-12 mann få jevnt arbeid hele denne vinteren og vel så det. Vegvesenet og NSB har ikke akkurat vært ødsle med bidrag til dette anlegget." BLÅ RUTE!! Jan Ove Jøndal fortel: "To brør John og Ivar var på Jøndalssætra da flaumen sto på som verst. Dei hadde god utsikt innover Muslidalen, der dei kunne sjå fleire jordras som laga ei demning. Vatnet bygde seg opp meir og meir, og det vart som ein stor innsjø innover dalen. Da demninga etter kvart braut saman, fossa det store mengder vatn nedover mot Jøndalsgardane. Nedre- og Øvre Systugu vart verst ramma, og det vart store øydeleggingar. Både smier og eldhus vart tekne av vassmassane. Bestefar min, Jakob kom seg ut frå eldhuset i siste liten, akkurat da det bikka utover." BLÅ RUTE!! Jan Ove Jøndal fortel: "DRAMATIKK I ØYADALEN 1938.
Johan J. Jøndal var med å fløtte fram att buskap og budeier frå Øyadalen. Det var lyn og tore og vatn overalt. Det var nok ikkje enkelt å ta seg fram for folk og dyr framover dalen. Ved Storura litt heimafor Langstulen er det ei "rik" vasskjelde som går ut i Øyadalsbekken. Her var det grave ut store mengdar masse, som vart som ein stor, djup dam. Ei ungjente som hadde vore med på sætra om somaren, gjekk seg uti denna djupe dammen, og det var i siste liten at ho vart redda frå å ikkje reise med den flomstore bekken." BLÅ RUTE!! "BRUMILLOM FORSVANT Bruket Randen var opprinnelig et husmannsbruk under Nørdre Tallerås. Bruket ligger sør for Ilka der den renner ut i Lågen. Tidligere ble bruket kalt Brumillom. Men under Storofsen i 1789 gravde antagelig Ilka bort både hus og grunn på Brumillom. Bruket ble bygd opp på nytt og flyttet til en liten rande litt lenger sør, og fikk navnet Randen (54/11)." Kjelde: Vigga nr 28, 21.juli 2016. Bygdebok 3 for Dovre
Eiere: Red GG Lest ABj Merete
Tilstand:
Bygningsmåte:
Størrelse:Bilde av vatningsrøret slettes
Kilde:Internett, MK, Jan Ove Jøndal, GG

Registrert av:Merete Killi Moastuen

Kommentarer

Åa Musa har i hovedsak sin tilførsel frå Manningtjønn.(kartref) I tillegg kan ein rekne med noko tilskudd frå myrområder,og småbekker nørdst i Muslidalen og framover på vestsida av Musa forts...
Lagt inn 17.02.2023 av Jan Ove Jøndal