Buer og burester i fjellet

Registreringsprosjekt ved Dovre historielag

 
Om prosjektet Registrer bu    Registrer degLogg inn
Bergs-Angard gj - 3974 mBorstadflåe - 4689 mSlette - 4884 m

Opplysninger om Tofte oppgangssag.

Legg inn bilde Legg inn kommentar

Last opp bilde

Du kan her laste opp bilder knyttet til den aktuelle bua/buresten.
Bildene må være i jpeg-format, og maks størrelse er 1 MB.

Velg fil:
Fotograf:
Tidfesting:
Informasjon:
 *
 *
Telefonnr må ha 8 siffer.
 

Legge til kommentar

Du kan her legge inn utfyllende opplysninger / kommentarer knyttet til bua.

Kommentar:  *
 *
 *
Telefonnr må ha 8 siffer.
 

Status for registrering

Vurdering av opplysninger, bilder m.m.

Status bilde:
Status tekst:
Relevans:
 
 

Arbeidskommentar - internt bruk

Opplysninger / påminnelser / vurderinger m.m. underveis i arbeidet.

 
ID:694
Område:Østsida nord for Grimsdalsvegen.
Plassering: Einbugga , nordsida under og ned for Toftebru, like opp for kraftverket
Koordinater: 32V 0512634 6874316
Bruk: Oppgangssag
Historikk:Denne saga er nok gammal da ho er nemnt i fleire skriftar heilt attende til 1600-talet. På ein gardsoverdragelse i 1711 og 1725 er det nemnt i fleirtal, "Sauger og Qverner." Tofte hadde andel i Rudisaga (ID 655) og etter kvart saga til Bergejordet (ID 829). I matr. 1668 har Tofte sag og matr. 1723 er det "Sag til Husfornødenhet." I 1786 får Thor Thorsen "Bevilgning paa det Bøigdeting under Gaarden Tofte i Læsøe Præstegjeld under Gudbrandsdalen Fogderi og Christians Amt.
CHRISTIAN DEN SYVENDE
av Guds naade Konge til Danmark og Norge it Venders og Goters Hertug til Slesvig Holsteen, Pommeren, Ditmarsken og Oldenborg.
Giøre alle Witterligt at vi efter allerunderdanigste gaards ansøkning og derover indhentet erklæring ved vores Resolution af dags dato allernaadigst haver bevilget og tilladt, likesom vi og hermed bevilger og tillader at Thor Thorsen maa paa den ham ved gaarden Tofte i Læsøe Præstegjeld under Gudbrandsdalens Fogderi og Christians Amt - tilhørende Saug av Tømmer som dertil fra omliggende odelsskove paa lovlig maade og med vedkommende skoveiers samtykke erholdes, skiøre hvad bord han til hans gaards vedlikeholdelse og andet brug tilhøre med Vilkaar: 1) at Skiørselen tillades ikkun saalenge som Skovene uden samme skade eller forhuggelse, det fornødne tømmer dertil kunne avgive. 2) at Bordene skiøres alle vandkantede. 3) at samme alen maa anvendes til hans egen gaards brug og fornødenhed og intet deraf fra stedet bortføres - i øvrigt svares av saugbruget og skiørselen hvad nu er eller herefter vorder paabudet, likesom og de vedkommende saavel med skiørselen, som i andre maader retter sig efter de anordninger som angaaende skov og saugvesenet allerede udgangne ere eller herefter udgivne vorde.
Forkyndes alle og enhver herimod, eftersom foreskrevet staar, at hindre eller udi nogen maade forfang at giøre, under vor hyldest og naade - Givet paa Vort Slot Friderichsberg den 3.august 1785.
Under Vores Kongelige Haand og Segl. Christian R.
I 1757 hadde lagretten besiktigelse av bygdesagene, og i tingboka står: "Tofte sagi tilhører gjestegardseigaren Poul Tofte, på hans odelsgrunn. Skatt 48 sk." Naboane skar av og til ein og annan stokk til husbehov. Tofte hadde lite skog, dei andre mindre eller ingen utan dei kjøpte. Der vart skore 2 tylfter eller 120 bord årleg. I eit skjøte frå 1808 er saga nemnt. Retten til "Saug" er og teke med i fleire føderådskontraktar opp gjennom tidene. Laurits Bergseng var med på oppgangssaga da Brudvik skulle ha baka tømmeret til huset på Brustugu (jernbanebolig ved Einbugga). For dette arbeidet var Brudvik med og sette opp att nørdre stugu på Bergseng i 1917. Gunvald Toftemo (1913-) var med far sin og skar tømmer på oppgangssaga. Saghuset vart flytt ned til Einbugg Mølle med tanke på at motoren til mølla kunne brukast til saga og. Oppgangssaga var av grovt og solid reisverk som på 1960-talet vart brukt i lagerbygget ved mølla. Ein kan tenke at oppgangssaga var i bruk til utpå 1920-talet. Oppgangssaga kom nok aldri i bruk ved mølla, da det vart bygd ny sag på ned sida av riksveg 50.
Eiere:Merete Red ABj
Tilstand:
Bygningsmåte:
Størrelse:
Kilde:Ola Volden, Ola Trond, Tofteboka, Hans Bergseng Dovrebygde, Gunnar Sande , AB

Registrert av:Merete Killi Moastuen

Kart over sager fra 1750 Foto: